Przeczytajcie, oczywiście od deski do deski ;-)! Jaką
deskę do krojenia wybrać? Dziś „pod nóż” idą
deski drewniane i bambusowe. Wybierając deskę z drewna musimy skupić się na
twardości. Twarde drewno to między innymi buk, kokos, dąb, akacja, cis czy
grab. Dla odmiany deska wykonana
z sosny, topoli, osiki czy modrzewiu szybko się porysuje, a nawet pęknie.
Zaletą desek drewnianych jest fakt, że nie tępi noży, w które warto zainwestować
większy nakład finansowy (o tym w innym poście). Deska drewniana ma zarówno zwolenników jak i
przeciwników. Ci drudzy maja sporo racji, nie możemy takiej deski wkładać do
zmywarki, nie możemy zostawić deski brudnej lub wilgotnej, jednak przyciąga ona
wielu zwolenników. Kształt deski i jej rozmiar wybieramy analizując nasze potrzeby i
preferencje. Jedni wolą deseczki małe, jeszcze inni ciężkie i duże, dla innych
ważne są żłobienia wokół brzegów. Deski bambusowe dorównują swą wytrzymałością
tym z twardego drewna. Do tego ich cena jest przyjazna dla naszej kieszeni.
Ponadto nie chłoną wody tak mocno jak deski
drewniane więc szybko schną.
fot.zszywka.pl |
Kilka propozycji sklepów:
Obecnie mamy taki wybór desek do krojenia i innych akcesoriów kuchennych, że każdy bez wątpienia kupi coś dla siebie :) Ja polecam wam ofertę sklepu https://www.leifheitsklep.pl/ - świetna jakość i naprawdę przystępne ceny, sprawdźcie sami.
OdpowiedzUsuń